Ołówek z nasionami jest pierwszym na świecie zrównoważonym ołówkiem nadającym się do sadzenia. Ołówek posiada podwójną funkcję, dzięki wymianie gumki na specjalną kapsułkę z nasionami. Z ołówka wyrastają pyszne świeże zioła, chrupiące warzywa lub jadalne kwiaty.
Gdy ołówek z nasionami jest zbyt krótki, aby pisać, umieść go, kapsułką do dołu w doniczce z ziemią. Postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami lub obejrzyj nasze wideo. Nasiona do naszych ołówków wybraliśmy z wielką starannością aby szybko kiełkowały, tzn. w ciągu 1-3 tygodni w zależności od odmiany nasion. Większość roślin może być uprawiana zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
Jeśli nie chcesz czekać, aż ołówek będzie zbyt krótki do pisania, to możesz obciąć końcówkę ołówka, ok. 5 cm i zasadzić do doniczki a dalej cieszyć się jak roślinka rośnie a ty rysujesz ołówkiem.
Tutaj dowiedziesz się więcej o tym, jakie rośliny możesz uprawiać za pomocą naszego ołówka.
Bazylia jest ziołem uprawianym dla aromatycznych liści. Roślina pochodzi ze wschodu, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie. Istnieje wiele różnych gatunków, każdy z nich ma swój własny smak. Nasz odmiana jest bazylią słodką.
Roślina rozwija się w gorącym, słonecznym środowisku i nie toleruje mrozu. Może być uprawiana w pomieszczeniach zamkniętych przez większość roku lub w szklarni. Nasiona kiełkują w temperaturze 15-25°C przez około 10-20 dni.
Bazylia jest jednym z najczęściej stosowanych ziół. Używaj jej do domowego pesto, makaronów, kanapek, zup i sałatek.
Bazylia jest szczególnie dobra w połączeniu z pomidorami; spróbuj na przykład słynnej salaty Caprese z dojrzałych pomidorów, mozzarelli, bazylii i oliwy z oliwek.
Kolendra jest ziołem uprawianym zarówno dla nasion, jak i liści. Niektórzy nawet jedzą korzenie. Rośnie dziko w Azji i Afryce Północnej.
Roślina rozwija się w gorącym, słonecznym środowisku i nie toleruje mrozu. W temperaturze 10-25°C, kiełkowanie nasion trwa 15-20 dni. Roślina rośnie do wysokości około 50 cm.
Kolendra jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół, dodając twojej kuchni charakterystycznego smaku. Jest szeroko stosowana w żywności azjatyckiej, szczególnie do ryb, ryżu i potraw z kurczaka, ale może być również używany jako zielona dekoracja na kanapkach, zupach, sałatkach i zapiekankach. W gorących daniach dodawaj kolendrę na sam koniec, gdyż w przeciwnym razie straci smak.
Stokrotka, pospolicie występująca na łąkach i trawnikach, uprawiana jako roślina dwuletnia. Wytwarza rozetę małych łopatkowych liści. Z jej nasady wyrastają krótkie rozłogi, a z nich nowe rozety.
Kwiatostanem jest pojedynczy koszyczek, w którym krótkie żółte kwiatki rurkowate otoczone są okółkiem długich ( do około 1 cm) kwiatów języczkowatych.
Goździk – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny goździkowatych. Rośnie dziko w Azji na obszarze Chin i Korei Północnej oraz w środkowej, wschodniej i południowej Europie.
W Polsce jest często uprawiany, czasami dziczeje. W Europie zaczęto go uprawiać od XVI wieku. W języku angielskim kwiat ten znany jest jako Sweet William (słodki William) ale etymologia tej nazwy nie jest znana.
Słoneczniki uprawiane są zarówno dla pięknych żółtych kwiatów, jak i dla pysznych nasion. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, ale dziś słoneczniki są uprawiane w wielu częściach świata.
Roślina rozwija się w gorącym, słonecznym środowisku i nie toleruje mrozu. Czas kiełkowania słonecznika wynosi 7-14 dni w temperaturze 15-20°C. Pełny rozwój słonecznika trwa około 3-4 miesiące i osiąga on wysokość 1,5 metra.
Słoneczniki są pięknymi roślinami ozdobnymi. Gdy kwiaty znikną, należy przechowywać je w suchym miejscu i używać jako pokarm zimą dla ptaków. Można również zachować nasiona i zasiać je ponownie.
Szałwia pochodzi z północnego wybrzeża Morza Śródziemnego. Jest to roślina z atrakcyjnymi srebrnoszarymi liśćmi, które są używane jako zioło.
Szałwia kiełkuje po 20-25 dniach w temperaturze pokojowej. Może rosnąć na wysokość 60-80 cm w suchym, słonecznym miejscu. Jest byliną i może zimować na zewnątrz.
Włosi uwielbiają używać szałwię z cielęciną, podczas gdy Francuzi używają jej do solonych mięs, kiełbas i potraw wieprzowych.
Szałwia jest najlepsza do używania do gotowania, ponieważ surowe liście nie są tak smaczne.
Tymianek jest szeroko rozpowszechniony w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Istnieje ponad 350 odmian o różnych smakach. Tymianek pospolity jest najbardziej rozpowszechniony i tej odmiany nasion używamy w ołówkach.
Tymianek kiełkuje w ciągu 15-20 dni w temperaturze pokojowej. Roślina rośnie do wysokości 20-40 cm i rozwija się na słabo nawodnionej glebie każdego rodzaju. Może zimować i z roku na rok odrastać.
To wspaniałe zioło świetnie sprawdza się również w przypadku wielu innych ziół, takich jak rozmaryn, pietruszka, szałwia i oregano. Jest również głównym składnikiem mieszanki przyprawowej znanej jako karaibski Jerk.
Unikalny smak tymianku sprawia, że nadaje się on do większości mięs, ryb i warzyw. Tymianek jest również dodawany do herbaty.
Niezapominajka jest charakterystyczną rośliną z pięknymi, niebieskimi kwiatami. Roślina ta jest szeroko rozpowszechniona w wielu częściach świata. Niebieski jest kolorem wierności, dlatego też prawdopodobnie jest używana jako prezent między zakochanymi.
Potrzeba 2-3 tygodnie, aby niezapominajka zaczęła kiełkować w temperaturze 15-20°C. Kwitnienie rośliny trwa 6-8 miesięcy.
Roślina rośnie na wysokość 15-35 cm i może być uprawiana w doniczkach lub w ogrodzie. Jest to odporna roślina, która kwitnie na wszystkich rodzajach gleb i może rosnąć zarówno w słońcu, jak i w cieniu.
Atrakcyjne kwiaty są jadalne, ale zazwyczaj używane są głównie do celów dekoracyjnych.
Pomidory wiśniowe pochodzą z Andów w Peru, gdzie można spotkać dzikie odmiany, które pną się po drzewach. Pomidor wiśniowy z drobnymi, delikatnymi, czerwonymi jagodami jest wyrafinowaną wersją zwykłego pomidora.
Nasiona kiełkują w ciągu 5-10 dni w temperaturze pokojowej. Pomidor wiśniowy rośnie bardzo szybko, więc dobrze jest związać roślinę z patyczkiem. Roślina pomidora może urosnąć dość duża, więc trzeba przesadzić ją do większego naczynia, jak urośnie.
Pomidor wiśniowy jest słodki, smaczny i bardzo łatwy w użyciu. Jedz je bezpośrednio z rośliny lub dodaj do smacznej sałatki.
Szałwia lekarska zwana też chia – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona.
Uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nadal powszechna w Meksyku i Gwatemali. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, znaczącego „oleisty”. Obecna nazwa meksykańskiego stanu Chiapas pochodzi od chia – wody lub rzeki w języku nahuatl.